Novinky
Cenník

Odhad ceny práce sa robí na mieste zhodnotením obtiažnosti, technického postupu a ďalších faktorov. Za obhliadku stromu či miesta práce neplatíte - cenová ponuka je zadarmo!

viac

Ochorenia stromov - Fytopatológia sa zaoberá patogénmi ktoré napádajú dreviny, ide hlavne o baktérie, vírusy a hubové ochorenia.

Úvod BlogFytopatológia

Pád suchého orecha na súkromnom pozemku v Smoleniciach.

 

 

V praxi to vidieť veľmi často že sa na súkromných či verejných pozemkoch nachádzajú suché stromy, pričom sa málokto zamýšľa nad tým aké riziká z toho plynú... Suchý strom ktorému sa nevenuje pozornosť je obrazne povedané tikajúcou bombou. Strom usychá väčšinou postupne - náhle uschnutie je v menšine prípadov. Keď tento proces spozorujeme pri svojom strome, či strome na verejnom priestranstve, tak sa oplatí v čo najkratšom čase hľadať riešenie. Pri postupne usychajúcom strome sa ešte môže podariť strom zachrániť včasným arboristickým zásahom. Pokiaľ strom uschne náhle, tak treba preskúmať príčinu tohoto stavu aby sa nestal zdrojom trvalého nebezpečenstva pre okolie. Vzhľadom k druhu dreviny môže takýto strom stáť aj roky, ale môže sa zrútiť po veľmi krátkom čase napr. pri koreňovej hnilobe a to nemusí byť ani celkom suchý! Stačí k tomu dostatočná sila vetra, niekedy ani to nie - gravitácia urobí svoje...Odlamujúce sa konáre môžu tiež spôsobiť zranenia a to dokonca smrteľné - závisí to od ich veľkosti a výšky pádu. Vyhľadajte preto na posúdenie stavu stromu neodkladne arboristu ktorý drevinu preskúma a navrhne riešenie. Je to lepšie aj pre majiteľa stromu, osoby pohybujúce sa v jeho blízkosti a aj pre samotného arboristu ktorý bude liezť na ten strom (v prípade že sa bude musieť asanovať postupne od koruny dole). Je to v takýchto prípadoch nebezpečná práca.

 

 

Pád suchého orecha na strechu malého skladu.

 

Na hornom obrázku vidíte časť kmeňa ktorý poškodil búdu na náradie po svojom spontánnom páde počas silného vetra. Stavba bude musieť byť rozobratá a zlikvidovaná. Kmeň bol postupne  popílený. V stredovej časti vidieť že 80% priemeru kmeňa podľahlo pôsobeniu huby ktorá prenikla až von cez okraj.

 

Dolný obrázok znázorňuje spodnú časť kmeňa ktorá podľahla pôsobeniu huby takmer na 100% drevnej hmoty. Pád stromu bol len otázkou času...

 

Hniloba na kmeni spôsobila pád stromu - Orech kráľovský